Foxtrot-ul a aparut la inceputul anilor 1920, multe din figurile acestuia , adaptate sau nu, fiind introdu-se ulterior si in Vals Lent.

Se spune ca chiar vulpea (fox) ar fi avut o legatura cu denumirea, ea fiind animalul care se poate deplasa cu toate 4 picioarele pe aceeasi linie. Asemanarea cu deplasarea din Slow Fox fiind evidenta.

Foxtrot-ul a fost introdus in Europa chiar inainte de primul razboi mondial, la origine acesta fiind un dans pasioanal cu miscari lente cat si rapide.

La sfarsitul primului Razboi Mondial (slow-)foxtrotul era format in general din: „plimbari”(walks), „Trei Pasi”(Three Steps).

Anii 30 au devenit epoca de aur a Slow Foxtrot-ului, fascinatia datorandu-se versatilitatii figurilor si variatiilor ritmice permise de acesta.

Slow-Fox-ul este plin de prestantă si caracteristic stilului englezesc. Este dansul cu cea mai mare elegantă, gratie si stil si impune dansatorilor un simt al echilibrului si o tehnică a picioarelor ce trebuie bine stăpânite, toate acestea conferind spectatorilor impresia de plutire pe ring.

Masura muzicala este de 4/4, tempoul fiind de 30 masuri pe minut.